Här kan du shoppa biff


Köttaffären Taylors and Jones har öppnat på Hantverkargatan på Kungsholmen. 
Butiken ligger bara några meter från restaurang Mäster Anders.
Biff-bloggen har gått förbi som hastigast och kollat in.
Den kan bäst beskrivas som en kombination av finare mataffärers charkdisk och en renodlad butik enbart för kött.
Vi har än så länge inga uppgifter om de har något specialområde.
Värt att kolla in.
Skriv gärna en rad om du har varit där.


Dollys Saloon - nära total perfektion

NoneBiff-bloggen har hyllat Dollys i två recensioner.
Konceptet, menyn och kvaliteten är utan tvekan en av Stockholms bästa.
Trots det lyckas restaurangen ändå förbättra sig.
Vid ett besök i slutet av augusti hade de ersatt Pepsi med Coca Cola på flaska.
I och med det bytet överensstämmer Dollys upplägg nästan till 100 procent med Biff-bloggens drömupplägg.
Dollys Saloon är, om det inte har framgått tidigare, en riktigt bra restaurang.

Varning för britten

En störig engelsman går just nu lös på Broncos och skapar sin egen lilla stämning.
När Biff-bloggen var där för ett par veckor sedan hånade han vår beställning.
När vi gick förbi vid ett senare tillfälle och frågade om vi kunde ta ett bord på uteserveringen, viftade han med armarna och sa irriterat: "Jag vet inte, jag har inte varit ute".
Intressant filosofi. Broncos har tidigare hyllats av besökare för att personalen är så cool.
Det är en tuff balansgång att vara störig med finess och att bara vara störig.

Den ultimata Biff-listan

Biff-bloggen ska försöka sammanställa en rankinglista över det som vi tycker är de bästa biff-ställena. Ungefär som en gammal hederlig tracks-lista.
Vi grunnar lite över formatet och om vi ska ha olika klasser med mera. Kom gärna med ideer.

Jimmys i City

NonePlats: Jimmys, Birger Jarlsgatan 41.
Tid: September 2008.
Miljö: Trevlig restaurang. Den kändes rätt liten men ändå med många bord, bardisk och en liten loungedel. Lokalen är långsmal och har högt till tak. Väggarna är tapetserade med kohudar och lite buffel. Det känns som om Jimmys medvetet tonat ner saloon-attributen för att inte skrämma bort gästerna. Det finns trots allt mycket mer än bara biff på menyn. En behaglig atmosfär i lokalen. Bardisken verkar mest vara till för att sitta och vänta på att få ett bord. Inte nåt barhäng även om det säkert skulle funka. 
Meny: Samma som på Jimmys överallt. Kött, fisk med mera + side orders att köpa till för 25 kr/st. Se tidigare recension.
Vi beställde: Lammkotletter med risotto i stället för potatis, Pepsi. Ryggbiff (250g), klyftpotatis, extra tomatsallad och Pepsi. Glöm inte att fråga efter Jimmys egen BBQ-sås.
Kommentar: Efter över ett års snack om Jimmys i City kom Biff-bloggen äntligen till Jimmys i City. Och det var en bra upplevelse. Personalen var väldigt trevlig och tittade in med jämna mellanrum även fast vi hamnat i loungedelen för att vi inte ville vänta en haltvimme på bord.
Det var rätt fullt i lokalen men vi tror att vi kom dit under kvällens absoluta topp.
Vi fick snabbt in dricka och bröd med nån röra som vi gissar innehåller aubergine i nån form. Kul grej.
Maten var bra och efter prishöjningarna som gjorts på en del ställen så kändes inte Jimmys särskilt dyrt längre.
En av orsakerna annars till att priserna är lite högre på Jimmys är att biffarna är lite större. 250g i stället för 200 som är det vanliga.
250g är en rejäl kluns. Men den var bra grillad och husets BBQ-sås till var en riktig fullträff. Lammkotletterna var också kanon och risotton funkade mycket bra ihop med köttet. Maten var sådär härligt varm när vi fick våra tallrikar på bordet. Så där varm att man känner att den är nylagad och inte bara upphettad. Det är bra både för ställets image och smaken. 
Det var roligt att gå på Jimmys och det är helt klart ett ställe vi kan rekommendera. Jimmys (förvisso stället på Söder) kritiserades i Aftonbladet förra hösten för att maten är smaklös, men det är nåt Biff-bloggen inte kan känna igen sig i.
Klientel: Vuxet. En skön blandning av äldre par på middag och vuxna pojkar som sitter och pratar golfresor. Ett par norrmän noterade vi också. Stället ligger i princip vägg i vägg med ett hotell.
Det bästa: Bra käk, helt enkelt. En ordentlig portion som höll bra klass. Efter maten lutade vi oss tillbaka och lät maten sjunka ner. Det är beviset på att man ätit bra. Personalen var trevliga och mycket serviceminded.
Det sämsta: Det känns smått att gnälla på side ordersarna. Men vi saknade ett lite större urval av olika såser att ha till köttet. Vi tycker också att det borde finnas två prisnivåer på side orders. En för sallader och stora grejer, och en lite lägre nivå för såser.

Prime Steak and Bar

Biff-bloggen siktade i helgen in sig på Prime Steak and Bar på Nybrogatan.
Det höll i tre minuter.
Köttmenyn är bra och tre olika såser ingår. Priserna låg runt 200-strecket vilket är standardnivå i dag.
Inne i lokalen satt ett par samt ett gäng bestående av fyra gapiga fyllon.
Vi fick ett bord fyra meter ifrån gänget vilket inte var den atmosfär vi ville ha.
Vi bad att få flytta in i ett rum längre in vilket gick bra, men där fanns det ingen belysning och det såg ut som det nyss hade varit fest.
Personalen erbjöd sig att be gänget att tona ner lite, de var stamkunder, men alla som försökt be ett fyllo att vara tyst vet att det inte funkar.
Biff-bloggen tänker komma tillbaka. Vi står fast vid att Prime verkar vara ett intressant biffställe.
Utom i går.

Är du normal - gå inte på Zink

Biff-bloggen har under en tid haft ögonen på Zink Grill på Biblioteksgatan på Östermalm.
Men hittills har deras köttmeny inte passat oss. Antingen är det en 200g oxfile som gäller eller en 500g entrecote. Ett alternativ (t ex den klassiska 200g-biffen) finns inte. Det är samma känsla som om du ska köpa en bil och vill ha en Volvo combi, men din bilaffär har bara Rolls Royce och Jeepar.
Stället verkar trevligt, dyrt och flärdigt i övrigt, men det är lite skumt att biffarna är så begränsade. Menyn är bra, och innehåller lammkotletter och annat gott, men den normala biffen har offrats för att ge skapa känslan att Zink är för speciella tillfällen.
Minus också för att man måste betala extra för i princip allt. Varning utfärdad för maxad nota!

Prischock på biff-restauranger

Biff-bloggen skakas av den senaste tidens prishöjningar på biffkrogarna.
Två av ställena som höjt prisnivån på senare tid är
Houston Steakhouse och Texas Longhorn-kedjan.
En 200-gramsbiff på Houston kostar nu 205 kr (tidigare 170 kr, +20%) . 
En 200-gramsbiff på Texas kostar nu 220 kr (tidigare 175 kr +26%).

Vid ett besök på Dollys Saloon i slutet av augusti låg priserna kvar på samma nivå som tidigare. Även Jimmys Steakhouse och Fridays, kör vidare utan förändringar hittills. Vad gäller övriga restauranger som vi tidigare recenserat har vi inte kollat hur prisnivån ligger i dag.

Det här gör ju att till exempel Texas nu seglat upp och blivit ett av de dyraste ställena. Och med tanke på att ingenting förutom pommesfrites och majs ingår så känns det inte särskilt prisvärt längre.
Houston, ok, det var schyst i nivå förut med tanke på att två side orders ingick. Om det upplägget fortfarande gäller så kan de kanske komma undan.
Men skillnaden mot tex Jimmys blir ju mindre. Tidigare har vi tyckt att Jimmys känts dyrt (250 g för 225 kr) men det hamnar ju i ett helt annat läge nu.
Biff-bloggen kan dock glatt meddela att på Dollys Saloon får man fortfarande en 200g entrecote med FYRA valfria side orders för 198 kr.
Dollys var ett säkert kort att rekommendera redan innan prischocken. Nu är de bara ännu mer säkert.

Fridays måste vakna

Biff-bloggen skrev tidigare i år om Fridays nya kaosartade beställningssystem.
Efter ytterligare två besök kan vi bara konstatera att det är på riktigt och att det inte känns helt stabilt.
Det kryllar av personal och alla är supertrevliga, men det går bara att beställa av vissa av dem. Tyvärr kan man inte se vilka. De borde ha en ballong på huvudet eller nåt.
Vid vårt senaste besök försökte vi beställa refill på drickan men personen som vi pratade med kunde inte det utan hänvisade vidare. Tidigare har vi stött på problem när vi bett om notan för det verkar bara vara vissa av de anställda som har den behörigheten.
Vi har även försökt att dela notan rakt men det klarade inte deras datasystem.
Fortsättning följer... kanske.