Saddle and Sabre

Plats: Saddle and Sabre, Tegnergatan.
Tid: November 2008.
Miljö: Trevlig saloon mittemellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Restaurangen är läckert inredd och pyntad med cowboyhattar, tjurhorn och hästdon Bardisken är trevlig och barstolarna är designade som sadlar. Det kan vara smart att boka bord om man vill vara säker på att få äta samma dag som man är där.
Meny: Amerikansk steakhousemeny med starters, rejäla kötträtter, burgare och efterätter. Men det finns inga side orders! Spännande ölsorter och ordentlig vinlista. 
Menyn på hemsidan stämmer inte riktigt med den vi fick vid vårt besök. Priserna har åkt upp med till exempel 10 kr för 250-gramsbiffarna som nu kostade 279 kr. Det motsvarar 223 kr för 200 gram.
Vi beställde: Blackened Rib eye 250g, Coca Cola, Blackened Rib eye 350g, veteöl.
ÖlunderläggKommentar: Alla bord i den lilla lokalen var upptagna när Biff-bloggen kom in en lördagkväll kl 19.30. Vi satte oss i baren och tittade i genom menyn medan personalen skakade fram sittplatser.
Efter några minuter fick vi ta plats på hörnet vid ett bord för åtta där det redan satt fem pers. Bordsänden krockade med baren och entren, och för att kunna sitta utan att bli överkörda tvingades vi knöka in oss på sidan. Det är lite Broncos och Texas Long Horn-atmosfär vilket kan vara bra att veta. Den som tänker sig mys och hemliga möten bör välja ett annat ställe. 
Vi gjorde vår beställning och sen dröjde det rätt länge innan maten kom. Saddle and Sabre skryter med att de lägger ner krut och kraft på sitt kött, men den långa väntan kändes inte motiverad. Särskilt eftersom en av biffarna var rätt ljummen när den serverades. 
Till rätterna följer en liten bakad potatis, en hög med majs, fyra torra svampar, husets egen BBQ-sås och lite grönsaker. Ganska tråkigt för 279 spänn - eller ännu tråkigare om man beställt en dyrare biff.
Köttet smakade inte mycket. Biffen ska ju vara "blackened" men det kunde vi inte känna. BBQ-såsen saknade också attityd. Vi frågade servitrisen vad såsen heter, men den heter ingenting och de blandar den själv. Och det är klart - heter den inget så är det kanske inte konstigt att den inte smakar något. Vi beställde in lite extra BBQ-sås och fick den serverad i en liten skål som den man tvättar fingrarna i på kinarestauranger.
Det är tråkigt att konstatera, men Saddle and Sabre håller inte. Vi besökte stället i december 2005 och var väl inte helt frälsta när vi gick därifrån. Tyvärr åkte vi på en ny besvikelse. Det är Broncosnivå till Grill Ruby-priser.
Bonus: Nån som såg ut som Mick Jaggers hemliga lillebror var där och käkade. 
Det bästa: Lokalen är riktigt cool. Egna ölunderlägg, ölglas och de har verkligen jobbat med detaljerna.
Det sämsta: De borde jobba med detaljerna kring maten också. För de här priserna krävs mycket bättre käk.

Den hemliga Jensens-manualen

Det finns jobb man aldrig tänkt på att de finns.
Ett sånt är Biff-boss. 
Jensens Böfhus använder sig av en sån - ett slags
kött-supervisor som ska hålla koll på biffar och grejer. 
Biff-bloggen fastnade direkt för boss-momentet: "arrangera maten på tallriken utifrån manualen".
Den manualen skulle vara kul att se.
* Lägg haricots vertsen i kors, max 40 graders vinkel.
* Tänk på att favoritsåsen alltid ska stå till höger.
* Släpp biffen från 25 cm höjd. Studsar den är den inte klar.
Alla tidigare Jensensanställda som har en kopia av manualen eller vill berätta vad som står i den är varmt välkomna att kontakta Biff-bloggen.
Självklart får du vara anonym.

Rosmarin

Plats: Rosmarin, Hantverkargatan, Kungsholmen.
Tid: November 2008.
Miljö: Riktigt mysig kvarterskrog som ligger mitt över gatan från Mäster Anders. När vi kommer in en fredagkväll vid 7-tiden får vi det sista lediga bordet, ett litet mysigt bord för två vid fönstret. Det är två personer som är huvudpersoner bland personalen, en servitris som är så där härligt originell som knappt finns längre. Hon är supervänlig på ett mycket äkta sätt. Krögaren, person nummer 2, liknar René i Allå, Allå emliga armen, ni vet tv-serien. Även han verkar sympatisk, verkar ha äkta passion för bra mat.

När biff-bloggen ville ha en skiva lime i vete-ölen blev servitrisen nervös. Hon visste att den passionerade krögaren ("René") skulle flippa om han såg att hans fina öl serverades med något så barbariskt som lime. Likväl lovade hon att tillgodose vårt önskemål och smugglade ner en citron (nära nog) i ölen, gömd under skummet. Vet inte om han upptäckte citronen i den tomma ölen efter vi gått, och om hon i så fall fick typ sparken, men trevligt var det i alla fall från hennes sida.

Rosmarin har en inredning som om den varit sämre städad skulle passat på en sunk-krog. Men i och med att det inte bara var städat utan också väldigt ombonat, kändes det inte det minsta sunkigt, snarare otroligt mysigt. Ett perfekt ställe att ta en date - du får grymma biffar men också mysig stämning, ombonad service och ett personligt bemötande.

Ett plus också att man kunde äta vid bardisken. Vid vårt besök satt två välskötta herrar i kostym och åt varsin biff vid baren. De pratade lite avslappnat med gäster som skulle betala, och med personalen när dom hade tid. Lite Cheers-känsla - igen ni vet tv-serien.

När någon av gästerna inte lyckades ringa taxi, drog krögaren genast fram sin gamla sladdtelefon och provade. När ett äldre par lämnade lokalen, fick de lova servitrisen att komma tillbaka nästa fredag, senast. Märkte att det äldre paret uppskattade känslan av att vara efterfrågade, att några brydde sig om dem. För så känns det på Rosmarin - personalen bryr sig om dig. Kommer du dit flera gånger - lär dom känna dig, och då får du räkna med att dom frågar hur det går med din sjuka katt.

Rosmarin stänger kl. 22, och köket kl. 21. Vi tycker det tyder på självförtroende - att de tror på sin produkt - de behöver inte konkurrera med överdrivna öppettider...
Meny: Allt kött hängs enligt restaurangen i 7-10 dagar. Alla bifftyper kan fås i den storlek som gästen önskar. Tydligen har någon biff-älskare varit där och tryckt i sig rekordet 1.3 kilo kött. Ska man ge sig på det måste man dock enligt personalen boka 2-3 dagar innan, så att de hinner ta hem tillräckligt med kött. Priset var enligt uppgift runt tusenlappen.
Vi beställde: Träkolsgrillad ädelostgratinerad entrecote 250gr, klyftpotatis, Veteöl (med citron i), entrecote med aromsmör (250gr), klyftpotatis, Coca cola.
Kommentar: Köttet träkolsgrillas, vilket Biff-bloggen tycker borde gett tydligare smakutslag, man brukar ju känna träkolssmak rätt tydligt. Köttet var dock helt okej, inte det bästa vi ätit, men mjukt och mycket bra, och med ädelosten på blev det riktigt grymt, känner inte till något annat biff-ställe i Stockholm där man kan få en så rejäl bit ädelost på biffen (skulle vara Texas Longhorns Bacon Blue burgare, men det är ju ingen biff :-)
Alla kötträtter serveras med antingen klyftpotatis eller bakpotatis. Du får också en uppsättning med två såser, en röd och en grön. Den röda var stark och så där god. Den gröna var riktigt god, lite örtig med sting. Ädelosten smekte entrecoten på ett mycket bra sätt. 
Det bästa: Den härliga servicen. Att man kunde få ädelost på köttet. Valnötspajen till efterrätt var grymt god. Serverades tillsammans med lite grädde och björnbär. Wow, vilken skapelse. En vanlig kopp te serverades i specialglas som inte blir brännheta. Det fanns en tanke ner till minsta detaljnivå. Det här stället har verkligen klass.
Det sämsta: Att det var lite för lite klyftpotatis som följde med biffen. Blev inte riktigt mätt.


Heta tips på chilibearnaise

I TV4 Plus på onsdag kommer mat- Leila att laga helstekt entrecote med chilibearnaise.
Det ska bli spännande att se om hon har några nya biff-vinklar och tips för hur såsen blir kalas.
Starttid: Kl 21.00