Den oväntade biffen

Oväntat biff!
Ibland kan den oväntade biffen dyka upp.

Det var en av tankarna bakom den här bloggen - att vi har biff-ställen runt om i Stockholm som är specialiserade och ska vara bra på biff. Dit kan vi gå när vi vill vara säkra på att få bra biff. Sen så finns det ställen som överraskar. De är svårare att hitta, och därför finns Biff-Bloggen.

Ett sådant ställe är Sonjas Grek. En grekisk lunch- och middagsrestaurang med inslag av svensk husmanskost på Bondegatan i Stockholm. I tisdags serverade de Grillad Entrecote med skivad rödlök, och balsamicovinäger-sås till lunch.

Entrecoten var verkligen grillad, och var av mycket hög köttkvalitet.

Såsen var grym, jag älskar rödlök och vinäger till kött. Det passar så bra ihop.

Till detta serverades en god klyftpotatis, som brukar följa med många lunchrätter på Sonjas Grek.

Allt detta till det facila priset av 70 kronor.


70 kronor.


Vilken överraskning.


Därför finns Biff-Bloggen.


Relish

Den lilla burken med salsa som omnämnts i ett antal tidigare inlägg om Texas Long Horn heter relish på restaurangspråk. Om det finns olika sorters relish till exempel tomatreslish och lökrelish, eller om relish bara är relish är vi inte riktigt säkra på. Använd gärna "Kommentera" och skriv om dina erfarenheter av relish.

Muntergök

Plats: Muntergök Grill & Bar, Grev Turegatan 56, Östermalm.
Tid: September 2006.
Meny: Blandade kötträtter och lite annat. Fina förrätter och efterrätter gör att det finns potential för en 3-rättersmiddag. Priserna håller normal stockholmstaxa.
Vi beställde: 2 Biff Muntergök, 1 coca cola, 1 glas husets rödvin.
Miljö: Muntergök är en liten trevlig kvarterskrog på Östermalm. I fönstret vid entren välkomnas vi av ett gammalt tidningsurklipp där Clabbe af Geijerstam hyllar Muntergök. Lokalen är väldigt otypisk för en restaurang. Det känns mer som om man sitter i någons lägenhet. Det trånga utrymmet ger en familjär stämning och det kan hända att man måste prata med nån som sitter vid bordet bredvid. Fem-sex bord är uppradade längs väggarna samt ett runt jättebord i mitten av lokalen. Totalt skulle vi tippa att det går in 25 personer. Restaurangens kök ligger öppet i ena hörnet, och som matgäst har man full insyn i vems biffar som eldas.
Kommentar: Biff Muntergök är ett hemlagat koncept som består
av en köttbit (cirka 200g) lite sparris, bearnaisesås, stekta potatisskivor, en plopp blomkål, grönsaksratatouille toppat med en gräskvist. Det är möjligt att det går att göra justeringar om man frågar kocken, men för den som vill sitta och välja vilken sorts potatis eller vilken typ av sås som ska ackompanjera köttet är det här fel ställe. Biffen höll bra kvalitet och var utan jobbiga senor. En trevlig anrättning och en bra måltid, men det är inte biffen som står i centrum. 
Vilka går hit: Gifta par som fyllt 45.
Det sämsta: Det gick snabbt att få ett bord. Dessvärre fick vi vänta 10-15 minuter på dricka och ytterligare cirka 30 minuter på maten.
Det bästa: Maten kom till slut, vi började bli riktigt hungriga.
Kvällens höjdpunkt: Biff-bloggen hade hängt en väska och en kavaj över en stol. Den blev baktung och rasade i golvet med ett mindre brak. Det blev knäpptyst i lokalen på samma sätt som när ett bråk bryter ut.