Krogkommissionen svarar - vi undrar

I en chatt på dn.se:s stockholmssektion med en representant från Krogkommissionen sägs en del intressanta saker (jag kan inte se vilket år chatten är ifrån, inte heller om det är DN:s egen krogkommission eller om det är den officiella Krogkommissionen som hör till citypolisen).

På frågorna "Var finns de bästa biffarna i stan/var äter man bäst kött?" svarar kommissionen:
Kan man tänka sig hästbiff kan man ju testa Minerva. Vill man sejfa lite har Texas Longhorn bra kött, liksom Jimmy´s Steakhouse och Grill Ruby.

På frågan "Om man vill äta så amerikanskt som möjligt?" rekommenderar kommissionen pannkakor på Sirap, biff på Grill Ruby eller Texas Long Horn. Följt av kommentaren "Undvik Jensens Böfhus och Hard Rock Café".
Väldigt intressant. På vilka grunder man ska undvika Jensens går de inte in på. Det är synd.

För bra BBQ-sås rekommenderar kommissionen Grays på Odengatan.

Vidare i chatten svarar kommissionen att de "fått oroande rapporter om sviktande kvalitet efter ägarbytet" på Mäster Anders.
Också en intressant kommentar som de bara droppar. Vad är det för rapporter de får, och vad är det som sviktar så pass att de tycker att det är oroande?

Du kan läsa hela chatten här. 
Baserat på vad som sägs gissar vi att chatten är gjord nån gång i början av 2007.

Mäster Anders

Plats: Mäster Anders, Kungsholmen.

Tid: Mars 2006.

Miljö: Fint hus i korsningen Hantverkargatan/Pipersgatan på Kungsholmen. Restaurangen ligger mittemot länsstyrelsen, en bank och ett nedlagt postkontor. Området är ganska dött efter klockan 17.00. Men bara runt hörnet ligger poppiga Scheelegatan.

Inne i restaurangen är det högt till tak. Ljudnivån är bitvis ganska hög och det ekar mycket. Golvet ser ut som svartvita kakelplattor a la Kvarnen. Lokalen är inte jättestor. Det går in gissningsvis 20 bord. Trevlig bar.

Meny: Stabil grillmeny, påminner till både innehåll och form om menyn på Grill Ruby. Här finns förrätter, efterrätter och köttbitar i varierande storlekar. Hamburgare, ribs men också fiskrätter. Till grillrätterna kan man också välja side orders i form av sallader och såser. Två stycken side orders ingår (extra kostar 20-25 kr).

Vi beställde: Biff, 200gram, Potatisgratäng, blandsallad (extra side order bearnaisesås), Coca-Cola.

Kommentar: Mäster Anders ger till det yttre intrycket av att vara en finkrog med gåslever, hjortfilé och musslor, men i själva verket gömmer sig ett riktigt grillställe bakom fasaden.

Vi klev in i lokalen och fick ett bord direkt och beställde. Här var vi lite orutinerade. Strax efter att vi beställt ställde servitören fram den berömda Paris Texas BBQ-såsen. Precis som på Grill Ruby så ingår den, men ovetandes om detta hade vi redan bränt en extra side order på annan sås. Det behöver inte vara en katastrof om det inte vore för att Paris Texassåsen är den bästa vi stött på bland restaurangerna.

Vi fick lite bröd att snaska på och efter en stunds väntan kom maten in i små vita byttor. Allt var väldigt fräscht, fina servetter, bra bestick. Enda minuset skulle i så fall vara den lilla byttan med bearnaisesås. Om man jämför side ordersarna så är det stor skillnad i vad man får ut av till exempel en potatisgratäng jämfört med en extra sås. Men de kostar lika mycket.

Köttet hade mycket god smak och kändes riktigt bra. Kanske en av de bästa biffarna hittills.

Potatisgratängen var även den mycket bra. Hela anrättningen kändes stabil. Det här var väldigt trevligt.

Prisnivån på Mäster Anders ligger ett par slantar över andra ställen vi besökt, till exempel Texas Long Horn. Då krävs också att maten och allt som hör till ett restaurangbesök också är ett par nivåer bättre. Undra om inte Mäster Anders faktiskt klarade det.

Det bästa: Överraskningen. Vi trodde inte att Mäster Anders skulle vara ett grillställe. Hade vi inte sett menyn hade vi nog aldrig gått in där.

Det sämsta: Snåla inte med såserna. Gärna fler och större byttor. Eller prova att låta såserna ingå i större utsträckning.

Kändisfaktor: Killen från SVT:s muppserie "Jobba jämt" var där och drack vin med en polare.


OBS: Det här är ingen ny recension av Mäster Anders. Den bara råkar ligga överst. Den låg längre ner förut, men raderades. Nu gör den comeback här.


Biffbov avslöjad av kalsongerna

Ett gäng bifftjuvar öste ner 15 kilo lyxkött i sina väskor - mitt framför ögonen på kunderna.
Kuppen fångades upp av butikens övervakningskameror.
Nu är ligan avslöjad. Kalsongerna fällde dem, uppger TT-
Dagens Nyheter.
När en av tjuvarna stod framför kameran flashade han sina orangea fillingar. När han senare, efter att dessutom ha lyckats få ut 47 kilo kött ur en annan butik, återigen fastnat på film med fillingarna synliga, var ligan avslöjad.

Biff-bloggen har tidigare hänvisat till artiklar om köttjuvar och hur polisen haft span på vissa krogar som pekats ut som köpare av tjuvbiffarna. Beskrivningen av fenomenet har hittills mest känts skrattretande, men det verkar vara på riktigt.

Fortfarande fascineras vi av att det går att tjäna så pass mycket pengar på köttet att det är värt besväret.
Vi fascineras också av att det är möjligt att glida ut ur en affär med 47 kilo kött i en väska utan att det ser misstänkt ut.
Vi är också imponerade över hur man som normal kund i en matbutik kan missa att nån lassar i 47 kilo biff i en väska.

Men kom ihåg att byta kalsonger...

Grill Ruby

Plats: Grill Ruby, Österlånggatan, Gamla stan.
Tid: September 2007.
Miljö: Mysigt gammalt hus i närheten av Slottet. Området är charmigt, men det är rätt trist invändigt trots allt. Påminner om Texas Long Horn på Östermalm. Ljusgrått, kyligt, enkel inredning och på väggen hänger det handdukar - inramade. Fina servetter, rejäla köttknivar.
Meny: Bra grillmeny med ett brett utbud av för- varm- och efterrätter. Två side orders ingår. En måste läggas på potatis. Ställets egen BBQ-sås, Paris Texas, ingår också. Den går bara att få på Grill Ruby och Mäster Anders.
Dyrt! Se vårt tidigare besök.
Vi beställde: 200 gram sirloin med sweet potato-gratäng, tomatsallad, Coca Cola samt 200 gram sirloin med sweet potato-gratäng, spenat- och parmesansallad, 1 glas husets rödvin (Bulgarisk merlot).
Klientel: Blandat med inslag åt det äldre hållet. Par, äldre par, tjejjäng, gubbar som dricker öl och äter nötter.
Kommentar: Äntligen, efter två år, var det dags att besöka Grill Ruby igen. Eftersom priserna är så pass höga är det inte riktigt ett ställe man slinker in på när man är hungrig. Men nu var det en tjänst som skulle kvittas och då är Ruby ett bra val.
Vi kom till restaurangen kort efter öppning kl 17. Vi möttes i entren av en i personalen som frågade om vi var två. Det var vi och sen stack hon. Efter några förvirrade sekunder kom en annan ur personalen och visade var vi kunde sitta.
Eftersom vi varit här tidigare var menyn ingen överraskning, vi var rätt säkra på vad vi ville ha. Däremot var det svårare att bestämma sig för den optimala mixen bland side orders. Vi blev rekommenderade att testa spenatsalladen så vi slog till.
Efter normallång väntan kom biffen, serverad helt ensam på en gigantisk tallrik. Det såg inte mycket ut för världen, men när man tömt skålarna med gratäng och sallad så såg det genast mycket bättre ut.
Att bedöma Grill Ruby den här gången är en tuff uppgift. Eftersom förra besöket var fantastiskt så är det lätt att börja jämföra med det i stället för att betrakta det här som ett normalt biffbesök. Det finns en hel del förväntningar med i bilden som kan störa intrycken.
Klart är ändå att köttet är bra. Det har en bra smak och är bra grillat. Salladerna är rejäla och fräscha och BBQ-såsen höjer smaken en nivå till. Däremot är vi inte helt nöjda med sweet potato-gratängen. Den är rätt smaklös. Rätt liten var den också. Det är lätt att hamna i ofas och bli sittande med en bit kött på slutet. Det optimala är när all mat tar slut samtidigt.
Det är lite synd att de inte har vanlig potatisgratäng på menyn. En standardgratäng är bland det bästa som finns ihop med en bra biff. Ibland behöver man inte krångla till det.
Personalen är trevlig, de gör vad de ska och frågar med jämna mellanrum om det är bra, om vi behöver nåt annat. Attityden denna dag är lite svår att bedöma. Å ena sidan är det lite Texas och Broncos-stil på personalen, kaxig och tuff med jeans och t-shirt. Å andra sidan är språket taget från en finkrogsrepertoar. Tex  "Är allt till belåtenhet?", samt "önskar ni något mer?". Svårt att få ihop. Hade de tagit Broncosstilen helt ut skulle de ha sagt: "Är det bra eller?" och "Du säger till va om du vill ha nåt?" 
Bara en betraktelse, ingen kritik.
Slutomdömet kan sammanfattas i tre viktiga punkter:
1. Grill Ruby är bra, men dyrt.
2. Förra besöket på Grill Ruby var bättre.
3. Stockholm Citys recension härom veckan kan vi inte känna igen oss i.
Det bästa: Grill Ruby är ett av Stockholms riktigaste och rejälaste biffställen.
Det sämsta: Inredningen. Väldigt trist känsla. OK, det regnade ute och var halvmörkt - kanske inte de bästa förutsättningarna...

Jimmys sågas

Ytterligare två av restaurangerna som Biff-bloggen besökt får dåliga betyg i tidningarna. 
Aftonbladets krogguide får till exempel Jimmys Steakhouse betyget 1: 
"Det är lättare att känna av träsmak än att njuta av köttsmak här"
(Biff-bloggen instämmer inte i betyget.)

Taste of Texas kommer undan med betyget 2:
"Mindre bra om man är ute efter pikanta, kryddiga smaker, till exempel från Texas" 
(Biff-bloggen instämmer i betyget.)

Förra veckan totalsågades Grill Ruby i Stockholm City.

Läs Biff-bloggens recensioner från Jimmys, Taste of Texas och Grill Ruby.