Bifftjuvar - fett extraknäck?

Enligt Dagens Nyheter finns det köttjuvar i butikerna. De lever på att sno biffar ur kyldisken och kränga dem till krogar. Personligen har jag svårt att se hur det skulle vara en särskilt lukrativ affärsidé. Det måste finnas bättre grejer att dra in pengar på.

Matmästare Jörgen Hedberg (kallas Jörgen Hedman i tidningens bildtext) på Coop Zinkensdamm säger: När man beställer en oxfilépizza för 45 spänn på en pizzeria kan man ju undra hur de har råd med oxfilén.
Jag säger: Det är inte oxfilé på pizzorna, Jörgen. Det bara heter oxfilépizza.
Indirekt pekar Hedberg ut pizzerior som de stora bovarna här. Jag tror att oxfilébluffen på landets pizzerior är en helt annan grej.
Det påminner mig om min morbror som brukar säga att "varje år importeras x antal kilo åsnekött till Sverige, men ingen restaurang har åsna på menyn"...

Några favoriter ur artikeln:
"Det är lockande för krögare i en pressad bransch att slå till på oxfilé för 100 kronor kilot."

"Vissa är missbrukare som mest stjäl för eget bruk. Men de större stölderna genomförs av tjuvar som gjort köttstölderna till en livsstil."
 
"Tjuvarna arbetar ofta i par med specialgjorda väskor där de skyfflar in färdigpackat kött bakom ryggen in i bagen och sedan går rakt ut ur butiken."
Efterlysning - bästa brunchen

Var finns bästa brunchen? Vad ska den innehålla, vad får den kosta?
Kommentera eller mejla till
biffbloggen@gmail.com
Berätta alla detaljer.

En brunch tycker vi helst ska vara en buffé med bacon, ägg, korv, rostat bröd, kanske lite våfflor, pannkakor, chicken wings, ribs (annars tycker Richard att det är girlie). Som på Elverket, den är massiv. Biff-bloggen har hittills bojkottat ställen som kommer med en liten tallrik allad, några skinkskivor, lite kyckling, och ett glas juice.  
Prisnivån måste vara acceptabel. Börjar man betala uppåt 200 spänn måste det vara jäkligt bra. Grill på Drottninggatan till exempel verkar ha en rejäl brunch, men den är svindyr.

I en brunchguide som Aftonbladet körde i oktober 2006 med Carolina Gynning, satt hon på ett ställe och käkade bacon, grejer och scrambled eggs. Bredvid stod ett lass med pannkakor. Det stod inte var det var men miljön och stolarna i bakgrunden såg ut som om det kunde vara String på Söder.

Biff-bloggen är öppen. Shoot.

Kalkonbrunch

I lördags var det dags för brunch. Det var längesen Biff-bloggen var ut en helg och brunchade. Vi bestämde att vi skulle testa Houston Steakhouse eftersom vi sett på deras hemsida att de börjat med brunch.
När vi kommer dit vid 13 har de precis öppnat och personalen håller på att ställa ut stolar på uteserveringen.
Då utspelar sig följande:
Biff-bloggen: Har ni brunch i dag?
Personal: Nej, vi har ingen lunch.
BB: Nej, brunch. Kör ni brunch?
P: Nej vi har ingen lunch.
BB: Är det bara brunch på söndagar? (Tänkte att vi kanske sett fel på hemsidan)
P: Nej, bara lunch på vardagar.
Efter ett snack med ytterligare en i personalen kommer det fram att brunchen har lagt ner. Enligt uppgift gick det åt för lite och gästerna beställde ändå bara från den vanliga menyn.

Ok, vad göra? Klockan är strax efter 13, vi är hungriga och står på Odenplan. Det blir Plan B, Hard Rock Cafe. Vi knallar ner för Odengatan mot Sveavägen. Vi kommer dit, och vad händer. Ingen brunch.
Personal: Det har vi slutat med.

Nu börjar vi hamna lite out of bounds geografiskt och måste dessutom dra fram en Plan C.
Hur är det med nya Jimmys? De har ju brunch på sina två andra restauranger?
Ska vi dra till den andra Jimmys på Söder? Det är långt.
Fridays? Elverket? (där har vi brunchat förr, den är ett säkert kort).
Vi tar vägen förbi nya Jimmys. Ingen brunch.
På väg mot Fridays (som inte hade brunch) passerar vi den lilla puben bredvid tobaksboden. Där har de brunch. Vi kollar på menyn, och den är bra, äggröra, pannkakor med mera. Bra priser. Men alla olika brunchmoment är som en rätt. Vill man ha en fetbrunch måste man börja kombinera. Vi chansar på att gå vidare.
Vi går mot Elverket och ser då Texas Long Horn i backen vid Östermalmshallen. De kör sina lunchburgare och vi är för hungriga så vi slår till.
De är ok. Bra för att vara burgare. 92 spänn och bra med pommes frites, cole slaw och salgurka.

Så vad är det här? Tidningarna kör brunchguider, trendnissar säger hela tiden att de brunchar. Men var går de då? (Caesarsallad räknas inte som riktig brunch.)
Är det så fel att tro att de amerikanska restaurangkedjorna ska vara ledande på brunch?