Grill Ruby, Gamla stan

Plats: Grill Ruby, Österlånggatan, Gamla stan.
Tid: Sommar 2005.
Miljö: Gullig gränd i Gamla stan. Österlånggatan är på andra sidan av turisttstråket, inte långt ifrån Slottet. Gatan är lugn och otrafikerad. Trots att man sitter nästan mitt i vägen är det ändå lugn och ro. Restaurangen består av två delar - Grill Ruby och Bistro Ruby. Se upp så att du går rätt.
Grill Ruby verkar i första hand vara ett ställe där man sitter inomhus, men på sommaren då vädret är kanon står det små bord utställda på den buckliga gatan. Inte helt idealiskt, men trevligt ändå.
Meny: Grill Ruby har en bra bredd på menyn. Här finns drinkar, appetizers, snacks, grillrätter (både kött och fisk). Till grillrätterna ingår två side orders, extra kostar 25 kr. Listan av side orders innehåller uppemot 20 olika såser, sallader och potatisvarianter. Till maten finns också husets egen BBQ-sås av märket Paris Texas. Priserna är enorma och inte i närheten av vad vi stött på tidigare. Billigaste biffen, en 200 grams sirloin går på en bra bit över 200 kronor.
Vi beställde: 200 gram sirloin med pommes frites och tomatsallad, Cheeseburgare (Biff-bloggens vän Per A gästspelade), Coca-Cola.
Kommentar: Vi var i stort sett först på plats den här kvällen. Personalen började direkt pussla så vi kunde sitta tre ihop vid de små borden. När vi beställde biffarna frågade servitrisen hur vi ville ha dem grillade. Vi svarade "medium" på slentrian varpå hon frågade "medium eller medium rare eller...".  Klass att bry sig om skillnaden och att kunna erbjuda samtliga grillnivåer. Inte blev det sämre av att de sen kom ut med iskall Coca-Cola i glasflaskor. Inte sån fuldricka som en del ställen har.
Det här börjar bli en kanontillställning.
När biffarna kommer är de suveräna. Köttet är perfekt. Det är mjukt, saftigt, kryddat och smakar riktig grill. BBQ-såsen kompletterar också mycket bra. Den luktar rök och trä men är ändå mild och har en kraftig smak som funkar bra till köttet. Allt ifrån minsta pommes frites till största biff håller toppklass. Och det är nog nödvändigt för att kunna motivera de höga priserna. 
Att hitta Grill Ruby är ungefär samma fenomen som när man hittar ett guldställe på chartersemestern. Tänk dig att du avviker lite från turistboulevarden och går in i de små gränderna. "Där bland de gamla husen och kullerstenarna hittar du Manolo. Hans tomater är de bästa i hela Grekland..." 
Det här var det bästa biff-besöket hittills.
Klientel: Efter att ha sett de priserna, bardisken och den långa drink- och vinlistan, känns det som om Grill Ruby och Bistro Ruby är ett ställe dit folk i första hand går för att dricka drinkar och after worka. Så borde det inte vara.
Det bästa: Det här var en fullträff.
Det sämsta: Att stället inte har en riktig uteservering. Om man rev ett par av husen och jämnade till kullerstensgatan så skulle det kunna bli kanon. Fast jag vet inte om kulturförvaltningen gillar idén.
Priserna måste också nämnas. Det var faktiskt dyrt - men jävligt bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback